Over Suzanne

Suzanne Beyer-van Griensven van Topsportcoach.eu heeft in Duitsland op topniveau gewerkt als balletdanseres en de choreografie van films en shows verzorgd. Omdat Suzanne ervoer hoe groot de invloed van de psyche is op topsport, heeft ze vervolgens persoonlijkheidstrainingen, een coachingsopleiding en een trainersopleiding gevolgd bij dr. phil. Wolfgang Merz van het Instituut Merz Training in Duitsland (referentie).

Suzanne is zijn vaste assistente bij de tweejarige training. Ze heeft bovendien de Wingwave coaching en trainersopleiding in Hamburg gevolgd.

Suzanne past haar diepgaande kennis van de psychologie en haar brede ervaring met het leveren van fysieke topprestaties toe in de coaching van artiesten, topsporters en managers. Mensen die onder hoge druk moeten presteren.

SUZA training en coaching
Verder geeft Suzanne met haar team de training Leef je leven Cento per Cento, DANS: je leven en de Lef en Flair training voor jongeren. (website)

Meer weten over Suzanne?

Interview

Waarom breekt het ene topsporttalent door en het andere niet, terwijl ze vergelijkbare fysieke kwaliteiten hebben? “Door – veelal onbewuste – mentale blokkades”, zegt Suzanne Beyer – van Griensven. Bij Topsportcoach.eu begeleidt zij onder anderen sporttalenten op weg naar de top. “Je bent zelf je grootste tegenstander.”

Sporttalenten worden voornamelijk op hun prestaties gescout. Daarbij gaat minder aandacht uit naar hun mentale en geestelijke weerbaarheid. Toch ligt daar meestal de sleutel tot het uiteindelijke succes. “Veel van die talenten halen niet de prestaties die je op basis van hun lichamelijke kwaliteiten zou verwachten”, vervolgt Suzanne Beyer – van Griensven. “Dat komt meestal omdat ze worden belemmerd door blokkades. Daardoor kunnen ze niet die topprestaties leveren waartoe ze fysiek in staat zijn.”

“Frustratie, gebrek aan zelfvertrouwen, omgaan met druk én met succes, de aanstaande sterrenstatus…. Ze vormen slechts een greep van de blokkades die allerlei contraproductieve en zelfs destructieve gevolgen kunnen hebben”, weet Suzanne. “Het bekendste voorbeeld is de sporter die zogenaamd op onverklaarbare wijze totaal ‘uit vorm’ raakt. Maar ook sporters die ‘onhandelbaar’ worden, zich omringen met exorbitante luxe of ander extreem gedrag vertonen ten koste van hun prestaties, komen regelmatig voor. De kunst is om achter de oorzaak van dat gedrag te komen. Als dat lukt, kun je het probleem oplossen.”

Hoe doe jij dat? “Daar heb ik geen kant-en-klaar recept voor. Ik voel wel meestal haarfijn aan wat op ‘dat moment’ het beste is om te doen. En ik confronteer, haal ze uit hun comfortzone. Ik laat mensen naar zichzelf kijken. Daarbij geef ik ze handvatten om op constructieve wijze hun frustratie daarover te uiten.”

“Ik pas ook wingwave toe om stress en problemen uit het verleden te overwinnen. Normaal verwerk je moeilijke situaties in je slaap, tijdens de REM-fase (Rapid Eye Movement). Bij veel topsporters lukt dat niet vanwege te veel druk en stress waarmee ze moeten omgaan.” “Met wingwave, ontwikkeld door twee Duitse psychologen, laat ik ze met de ogen snelle handbewegingen volgen. Daarmee boots je als het ware de REM-fase na en komt de verwerking van emoties op gang.” “Neem angst. Deze voel je vaak in je buik. Dat gevoel geeft kortsluiting in je lichaam. Daardoor kun je niet de topprestaties leveren die je wilt leveren. Topprestaties die vaak verwacht worden door trainers, toeschouwers…. Door met wingwave de REM-fase na te bootsen, kun je dat gevoel oproepen, de oorzaak bepalen en de kortsluiting elimineren. Daarbij test ik heel secuur(myostatiktest)of we de juiste angst te pakken hebben.” “Uiteindelijk helpt wingwave om het verleden los te laten, te genieten van vandaag en morgen te verwelkomen. Wingwave versterkt het geloof in jezelf, verhoogt het gevoel van eigenwaarde en verwijdert blokkades naar succes. Met wingwave kun je niet weghalen wat je hebt meegemaakt. Maar je verandert wel de kijk op problemen uit het verleden. Vaak jeugdtrauma’s, opgeslagen in je onderbewustzijn, die blokkades opwerpen in de sport.”

Er zijn ook voetballers die ineens niet meer kunnen scoren. “Dat komt in feite omdat ze niet accepteren dat ze fouten mogen maken. Vervolgens maken ze die fouten toch en gaan ze bij de pakken neerzitten. Er ontstaat twijfel en faalangst. Ze gaan denken in het veld en zitten niet meer in ‘het moment’ waarop het lichaam precies weet wat het moet doen. Als je in topsport gaat denken, ben je te laat.”

Hoe pak je dat aan? “Ik leer topsporters opnieuw te focussen en geef ze vertrouwen. Daarbij visualiseer ik heel veel. Ik neem allerlei situaties in een wedstrijd door waarin bijvoorbeeld voetballers zien dat ze scoren of tennissers ervaren dat hun service ‘loopt’. Ja, noem het een generale repetitie die helemaal perfect loopt. Als je die verschillende situaties vaak genoeg hebt geoefend, en je komt ze tegen op de tennisbaan, golfcourt of het voetbalveld, dan ben je soeverein en weet je precies hoe je moet handelen. Je lichaam voelt dat dan direct.”

Waarom is een aparte coach nodig om een sporter weer lekker in zijn vel te laten zitten? “Vaak hebben sport coaches en trainers hier geen tijd voor. Als je een team van twintig jongens onder je hoede hebt, kom je daar naast alle trainingen niet aan toe”.

Is het in deze tak van coaching een voordeel dat je zelf als danseres aan topsport hebt gedaan? “Ik denk het wel. Ook ik heb meegemaakt dat het vandaag niet lukte en gisteren wél. Dan draaide ik bijvoorbeeld de ene dag met gemak vier pirouettes en de andere dag maar twee. Of was ik de ene dag beter gefocust dan de andere. Dat verbaasde me en stoorde me.” “Ik weet ook wat je voor topsport over moet hebben en hoe zwaar dat weegt als het tegen zit. Op tijd naar bed, goed eten, geen alcohol…. Ja, je moet er veel voor doen en voor laten.” “Het is ook een voordeel dat ik vrouw ben. Mannen vertellen meer aan mij dan aan een man. Daarmee bereiken we eerder de oorzaken achter problemen. Voorwaarde is dat de klik en het vertrouwen er zijn zodat ze aan mij alles kunnen vertellen en vragen. Ze kunnen erop vertrouwen dat ik niks raar vind, vrij ben van oordelen en positief denk.”

Had jij vroeger een mental coach? “Nee, helaas niet. Ik kijk zeer tevreden terug op mijn carrière als professioneel danseres en choreografe. Als ik een coach had gehad zoals ik nu ben, had ik nog beter kunnen presteren.”

© 2007-2023 Topsportcoach.eu

Mentale training, Wingwave, EMDR, Ervaringsleer, Zelfbewustzijn, Zelfbewustwording, Zelfvertrouwen, Gezondheid, Focus, Meditatie, Communicatie, Slaapproblemen, Faalangst, Nervositeit, Mindfullness, Oudzeer, Stress, Persoonlijkheidstraining, Training, Coaching, Retraite, Burnout, Angst, Depressie, Ongelukkig, Relatieproblemen, Relatie, Rust, Worklifebalance, Levensvreugde, Kracht, Vertrouwen, Professioneel, Liefde, Integriteit.